Her şey aşağıdaki beyin yakan, yazım yanlışı yorumla başladı. Bir sayfa bu yorumu tweet atınca takipçilerden birisi, şiir mısrasının başını andıran yorumu şiire tamamlayınca devamı geldi. 🙂
Afyon Semtlerine Göre Arabalar
Keşkeçi Samara Videosu > https://www.youtube.com/watch?v=oxDKhWAsWrw
Başlıklar:
komik,
yazım yanlışı
Haşhaşın Yetişme Aşamaları
Hoş renk tonu ve güzel çiçekleri ile tarım alanlarında tercih edilen en önemli bitki türlerinden biri olan haşhaş sahip olduğu değeri birçok ilaçların ham maddesi olarak da bilinen afyon maddesine borçludur. Ancak afyon maddesi ülkemiz yasalarınca yetiştirilmesi yasak olduğundan haşhaş ve afyon üretimi bu nedenle yalnızca devlet gözetimi altında yetiştirilmektedir.
Haşhaş Ekim Zamanı
Tohumları oldukça küçük bir yapıda olması nedeniyle yağışların yeteri düzeyde olmaması durumunda haşhaşın çimlenmesi söz konusu olamamaktadır. Bu bakımdan da haşhaşın ekiminde tercih edilen en uygun dönem 20 Eylül ila 5 Ekim aralığı olduğunu belirtmekte fayda görmekteyiz
Haşhaşın Gübreleme Dönemi
Çiftlik gübresini oldukça iyi değerlendirmesi sayesinde haşhaşın gübrelenmesinde özellikle yanmış çiftlik gübresi tercih edilmektedir. Dekar başına sunulacak 2 ila 3 ton aralığında çiftlik gübresi haşhaşın daha verimli olmasını sağlamakta ve toplamda 7 ila 8 kg aralığında fosfor maddesi ekim ile birlikte tohum yatağına ilave edilmekte ve toplama azotlu gübre gereksinimi de 4 ila 8 kg aralığında değişebilmektedir.
Ülkemizde daha çok serpme tarzında gerçekleştirilen haşhaş ekiminde dekar başına genellikle 1 ila 1,5 kg aralığında tohum düşebilmektedir. Bitkinin soğuktan korunması açısından uygulanan ekim işleminden sonrasında tarlanın genel durumuna bakılarak ekim işleminden 3 ila 5 gün sonrasında merdane işlemi gerçekleştirilerek tohum yatağının bu sayede güçlendirilmesi gerekmektedir.
Haşhaşın Sulama Dönemi
Ekim işlemi gerçekleştirilen tarlanın aşırı kaba bir yapıda olması durumunda tohum yatağı güçlendirilme işlemi sonrasında yağmurlama işlemi ile sulama işlemine geçilmektedir.
Haşhaşın Çapalama Dönemi
İlkbahar mevsiminde haşhaş bitkisinin 8 ila 10 adet aralığında yaprağı meydana geldiğinde gerçekleştirilen çapalama işleminden gerek duyulması durumunda 20 ila 25 gün sonrasında da ikinci defa çapalama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Haşhaşın Hasat Dönemi
Haşhaş bitkisinin kapsüllerinin kuruması ile birlikte gerçekleştirilen hasat işleminde kapsüllerin sallanması ile birlikte kapsüllerin içerisinden ses çıkması durumunda gerçekleştirilebilmekte ve henüz kurumayan kapsüllerin söz konusu olması durumunda da onların da hasat sürecinin dolması beklenmelidir.
Son aşama olarak da hasat edilen haşhaş kapsülleri doğrudan devlet kontrolünde bir kurum olan T.M.O kurumuna satışa sunulmakta ve kurum tarafından serbest piyasa üzerinden değerlendirilmektedir.
Devamını Görüntüle