JELİBON
Bu elastik yapılı şekerlemeler genellikle çocukların çok sevdiği abur cuburlardır. Görüntüsü ve tatları ile sizi kendine bağlayabilir. Nasıl üretildiğini öğrendiğinizde ise mideniz belkide bu durumu kaldıramayacak hale gelebilir. Çünkü jelibonun hammaddesi sığır jelatinidir. Peki sığır jelatini nedir? Sizler için onuda araştırdık.
JELATİN NEDİR?
Jelatin %100 hayvansal kaynaklı bir proteindir. Sığır vb. hayvanların deri, kemik, kıkırdak, tendon ve bağ dokularından elde edilen, genelde beyazımsı bir deri tabakası şeklinde olurlar.
JELİBON NEYDEN YAPILIR ?
Jelibonlar sığır cinsi hayvan etlerinin sıyrılıp, hayvanın geri kalan işe yaramayan bileşenlerinden oluşur. Jelatin nedir? açıklamamızda saydığımız hayvanın kısımları uzun süre kaynar suda kaynatılarak süğümsü bir kıvam almasından sonra, soğumaya bırakılarak yapışkan bir madde elde edilmesi sonucu oluşur. Ardından renklendirici ve katkı maddeleri ile tatlandırılan bu şekerlemeler paketleme kısmına gelir ve satılmaya hazır olurlar.
Jelibonlar genelde yurtdışında elde edilen tatlılardır. Biliyoruz ki domuz hayvanının dışarıda çok tüketildiği ve sevildiği kesindir. Bu üretim aşamasında akıllara gelen sığır bu hayvan olmaktadır. Aslında bu hammaddenin üretiminin kesin olarak hangi hayvan yada hayvanlardan elde edildiği bir muammadır. Siz ne düşünüyorsunuz? Bir markete gittiğinizde herhangi bir jelibonun içindekiler kısmını okuduğunuzda sığır jelatini yazısını göreceksiniz. Oldukça ürpertici, peki bundan sonra satın alır mısınız? sizin tercihinize kalmış. Birde jelibonun zararlarına bakalım..
JELİBONUN ZARARLARI NELERDİR?
- Jelibon mide kanseri başta olmak üzere bir çok hastalığa davet çıkarabilir.
- İçerdiği katkı maddeleri ile iç organlarınızın çalışma sistemini bozabilir.
- Erkeklerde cinsel problemlere neden olabilir.
- Dişlerin çürümesine sebep olur.
- 3 yaş altındaki çocukların yemesi kesinlikle tavsiye edilmez, boğulmasına neden olur.
- Kan şekerini oldukça arttırır.
- Jelibonun jelatin maddesinin iğrenç kokusunu bastırmak için katkı maddeleri bulunur. Hatta fabrikasında çalışanlar bu yüzden maske ile çalışmaktadır. Jelibon bir çok kanser ve hastalığa kesin anlamda sebep olabilir.
Jelibon bu şekilde üretilir ve dünyanın çoğu yerinde satılır. Çok merak edilen ve sorulan jelibon neyden yapılır? sorusunu cevapladık. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Kaynak: https://www.refreshstore.com.tr/2018/05/jelibon-neyden-yapilir.html
Başlıklar:
jelatin,
jelibon,
jelibon yapımı