Okulların kapanmasıyla tüm çocukların kolaylıkla ulaşabileceği ancak onlar için tehlike oluşturan bir durum üzerinde durmanın yararlı olacağını düşündük …
Çocuklarda aşırı tablet ve akıllı telefon kullanımı ile artan sağlıksal , psiko-sosyal , ve zihinsel problemlere değinmek istedik.
Yaz tatili geldiğinde ya da misafirlerimiz varken , yemek yerken, temizlik yaparken , dinlenirken ailelerin çocukları oyalamak için ne yazıkki sıkça başvurduğu yöntemlerden biri, tablet bilgisayar ya da akıllı telefonlarla oynamalarına izin vermeleridir.
Gündelik hayatın bir alanında, telefon ya da tabletteki oyuna pür dikkat odaklanmış çocuklarımız , çevresindeki olup bitenle ilişkisini tamamen kesmiş bulunmaktadır. Yolda yürürken bile kendine ait akıllı telefonu olan onlarca çocuk görmek mümkün.
Ancak biz uzmanlara göre bu durum, çocuklarda çok ciddi sağlık ve gelişme sorunlarına yol açıyor.
Tabletler bilgisayarlar ve akıllı telefonlar nedeniyle bir çok çocukta erken yaşta boyun ve bel rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın ciddi biçimde artış gösterdiği belirtiliyor.
Bu teknolojik aletler , yoğun biçimde kullanımı nedeniyle gelişme çağındaki çocukların omurgalarında ciddi hasara yol açıyor.
Uzmanlara göre, dünya çapında genç kuşakları bekleyen en önemli tehlikelerin başında, boyun fıtığı ve kamburluk geliyor.
Boyun, sırt, bilek ve göz ağrısı gibi hastalıklar, en fazla 5 – 9 yaş arası çocuklarda görülüyor. Uzmanlara göre en iyi tedavi, çocukların tablet ve akıllı telefon kullanımına sınırlama getirilmesi. Çoğu uzman ise 12 yaş altı bir çocuğun akıllı telefona sahip olmasını tehlikeli görürken televizyon ve tablet kullanımı ise sınırlamak gerektiğinin üzerinde duruyor.
Son yıllarda 8 – 18 yaş aralığındaki çocuklarda sırt ve boyun şikayetleri yüzde 40 oranında arttı.
Uzmanlara göre, çocuklarda tablet ve akıllı telefon kullanımına bağlı rahatsızlıklar “alarm” düzeyinde.
Ortopedik cerrah Peter Loon’a göre boyun fıtığı ve kamburluk başta olmak üzere bu aletlerin kullanımından kaynaklanan rahatsızlıklar ciddi bir soruna dönüşüyor.
Fizyoterapist Maurice Blom, kafa ağırlığının yaklaşık 5 kilo olduğunu belirterek, telefon ve tablet kullanımı ile bu ağırlığın sürekli olarak aşağı baskı yaptığını söylüyor.
Blom, bu sarkmanın vücutta boyun fıtığı ve kamburluk başta olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa yol açtığını vurguluyor.
Aşırı düzey de tablet ve akıllı telefon kullanan bir çocuğun sadece sağlıksal problemleri olmuyor tabii bunun yanında çocuklarımız vakitlerinin çoğunu bireysel olarak geçirdiği için toplumdan uzaklaşır ve asosyal bir yapıya bürünürler..
Bunun yanında dikkat süreleri bu çocuklarda oldukça azalmakta ve hızlı düşünme yetilerinide zaman geçtikçe yavaşlatmaktadır.
Bu sebeplerin sonucu olarak çocuklarımız okul başarılarını kaybetmekte ve toplum içinde kendilerine tam olarak yer bulamamaktadırlar.
Başlıklar:
anne,
baba,
cep telefonu,
çocuk,
ebeveyn,
tablet